Lavandula angustifolia

Lavandula angustifolia, ook bekend als echte lavendel, Engelse lavendel (hoewel niet inheems in Engeland), tuinlavendel, gewone lavendel en smalbladige lavendel, is een bloeiende plant uit de familie Lamiaceae, die van nature voorkomt in het Middellandse Zeegebied, zoals Spanje, Frankrijk, Italië en Kroatië.

Het is een sterk aromatische struik die tot 1 tot 2 meter hoog kan worden, met groenblijvende bladeren en paarsroze (lavendelkleurige) bloemen. De soortnaam "angustifolia" is Latijns voor "smalbladig". Voorheen was de plant bekend als Lavandula officinalis, verwijzend naar de medicinale eigenschappen.

Lavendel wordt voornamelijk geteeld als sierplant en is populair vanwege de kleurrijke bloemen, geur en vermogen om te overleven met weinig water. Het gedijt het beste in mediterrane klimaten met natte winters en droge zomers. Het verdraagt zure bodems, maar geeft de voorkeur aan neutrale tot alkalische bodems.

In de geneeskunde worden de bloemen en bladeren van Lavandula angustifolia gebruikt als kruidengeneesmiddel, ofwel in de vorm van lavendelolie of als kruidenthee. Een aantal studies hebben gemeld dat lavendel essentiële olie mogelijk voordelen biedt bij verschillende aandoeningen, zoals slapeloosheid, alopecia (haaruitval), angst, stress en pijn na operaties. Lavendel wordt ook onderzocht op antibacteriële en antivirale eigenschappen. Echter, veel van deze studies zijn klein en daarom is verder onderzoek nodig om deze potentiële voordelen bevestigen.



Geneeskundige Categorie: Kruiden