RSV infecties

2/12/2022: RSV infecties
Viroloog roept op om contact met baby's te beperken

De herfst- en winterperiode is de typische tijd van het jaar waarin RSV circuleert. Een RSV infectie resulteert bij gezonde, volwassen mensen in een verkoudheid die de luchtwegen aantast. Het virus is vooral gevaarlijk voor erg jonge kinderen en kinderen met een lage weerstand of onderliggende hart- of longaandoening. Antibiotica helpt niet bij een infectie, want het Respiratoir Synctieel beestje is een virus. Bij de hierboven beschreven risicogroepen, en specifiek zuigelingen onder de 3 maanden, kan het virus escaleren richting bronchitis of een longontsteking. Ziekenhuisopnames zijn dan meestal aan de orde voor monitoring en ondersteunende vocht- of zuurstoftoediening.

Viroloog Steven Van Gucht roept de bevolking dan ook op om babybezoeken uit te stellen en om baby's en erg jonge kinderen niet mee te nemen naar drukke publicatie plaatsen of manifestaties. Net zoals het coronavirus, is RSV erg besmettelijk. Eén op één contact met besmette personen kan resulteren in infecties (hand geven, zoenen of knuffelen), alsook in contact komen met van nies-, hoest- of speekseldruppels. Een strikte handhygiëne handhaven is noodzakelijk. Nies of hoest in papieren zakjes en gooi deze direct weg. Blijf thuis wanneer je ziek bent.

De oproep van Van Gucht is deels voor de bescherming van de kinderen zelf en deels voor de druk op de zorgsector te proberen temperen. Naast de ziekenhuisopnames die er zijn ten gevolge van RSV, is er momenteel ook een stijging in het aantal coronabesmettingen, wat ook tot meer hospitalisaties leidt. Om een crisis en beddentekort in de sector te proberen voorkomen, roept Van Gucht dus op om direct contact met baby's buiten je eigen intieme kring te beperken gedurende deze periode dat RSV circuleert.

Samen zorgen we voor elkaar! Wie vragen heeft rond RSV of het coronavirus, kan steeds in onze apotheek terecht voor meer uitleg.

In dit artikel van VRTnws kan je de oproep van Steven Van Gucht nalezen.