Mondhygiëne bij kinderen

Dit is een oplossing

Tanden poetsen is ook bij kinderen zeer belangrijk. Een slechte mondhygiëne bij peuters en kleuters kan leiden tot het ontstaan van gaatjes in het melkgebit, met pijn en andere negatieve gevolgen voor het eet- en slaapgedrag van je kind.

Gaatjes in de melktanden hinderen ook de goede start van de blijvende tanden. Wanneer een melktand erg vroeg verloren gaat, bestaat het gevaar dat de blijvende tand gaat verschuiven of te weinig plaats krijgt.

Van jongs af aan goed verzorgen van de tanden is dus de boodschap……en natuurlijk geef je zelf het goede voorbeeld!

  • Mondverzorging bij zuigelingen

    Je baby heeft nog geen tandjes, maar toch is een goede mondhygiëne van bij de geboorte belangrijk. 
    Absoluut af te raden zijn: fopspeen in honing drenken, een flesje met suikerwater enz.  Geef geen zuigfles mee in het bedje. Suiker blijft immers in het mondje aanwezig en kan aanleiding geven tot het ontstaan van zuigflescariës (tandbederf). Vooral de voorste tandjes zijn hier heel gevoelig voor.

  • Mondverzorging bij baby’s en peuters

    Vanaf het eerste melktandje vormt zich tandplak en moet er éénmaal per dag (best ’s avonds ) gepoetst worden. Hiervoor gebruik je best een zacht gaasje met een heel weinig kindertandpasta. 
    Vanaf 1 jaar poets je de tandjes met een vingertandenborstel met daarop een klein beetje fluoridehoudende kindertandpasta. Je kindje zal dit in het begin waarschijnlijk niet zo leuk vinden, maar zal snel wennen aan dit ritueel.
    Tot tweejarige leeftijd volstaat het de tandjes éénmaal per dag te poetsen, liefst voor het slapengaan.

  • Mondverzorging bij kleuters

    Vanaf het derde levensjaar worden de tandjes het beste tweemaal per dag gepoetst. Gebruik daarvoor een kindertandpasta met een lage dosis fluoride. Vanaf drie jaar kun je de kleuter aanmoedigen zelf de tandjes te poetsen. Poets het gebit wel steeds na!
    Een kind doet jou graag na, dus is het leuk en leerrijk om samen met mama of papa de tanden te poetsen. Houd bij het poetsen een vaste volgorde aan en geef aan waar je poetst.
    Probeer tandenpoetsen aantrekkelijk te maken. Koop samen een leuke tandenborstel en prijs je kind wanneer het goed gaat.
    Gebruik niet op eigen houtje fluoridetabletten!

  • Mondverzorging bij kinderen vanaf 6 jaar

    Vanaf 6 jaar mag de gewone fluoridehoudende tandpasta gebruikt worden. Je kind zal de tandpasta bij het poetsen niet meer doorslikken, zodat een hogere dosis fluoride zonder gevaar gebruikt kan worden. 
    Op die leeftijd beginnen kinderen meestal ook met het wisselen van de tanden. Extra aandacht voor mondhygiëne is dan aangewezen. De eerste blijvende tanden breken onopgemerkt achter de melktanden door. Het glazuur van de blijvende tanden is nog niet gehard en extra kwetsbaar voor gaatjes. 
    Aangezien goed poetsen erg moeilijk is, krijgen kinderen tot 10 à 12 jaar best hulp en steun van de ouders bij het tandenpoetsen.