Decubitus

Decubitus

Door lang in dezelfde houding te zitten of liggen, kunnen doorligplekken ontstaan. Onbehandeld kan dit uitmonden in een doorligwond, die erg pijnlijk is en moeilijk geneest. Je kunt een aantal maatregelen treffen om doorliggen te voorkomen.

Specifieke vragen?
Wat is decubitus?

Decubitus is een beschadiging van de huid en/of de onderliggende weefsels door lang in dezelfde houding te zitten of te liggen. De aandoening komt vooral voor op plaatsen waar het bot dicht bij de huid zit zoals de stuit, heupen, schouderbladen, hielen en enkels.  Door druk of wrijving worden de bloedvaten ingedrukt. De huid en de onderliggende weefsels krijgen te weinig zuurstof en voedingsstoffen, en sterven af.

Een eerste verschijnsel van decubitus is een rode plek op de huid die niet verdwijnt door erop te drukken. Onbehandeld wordt de plek steeds roder en er kunnen blaren ontstaan. De blaren kunnen openbarsten en gaan zweren. Zonder goede verzorging wordt de wonde steeds groter en dieper en sterven de huid en het onderliggend weefsel (spieren, botten) uiteindelijk af. De wonde heeft dan een geelbruine of zwarte kleur.  

Doorligwonden kunnen erg pijnlijk zijn en hebben veel verzorging nodig. Herstel kan lang duren. Voorkomen en vroegtijdig ontdekken is daarom van belang. 

Lees meer

Lees minder

Er zijn momenteel geen beschikbare producten gevonden voor deze categorie!
Contactformulier
Voornaam:
     
Achternaam:
     
Email:
     
Jouw vraag / opmerking: