Blaaskanker

Blaaskanker

Bloed in de urine kan wijzen op blaaskanker. Ga bij bloed in de urine altijd onmiddellijk naar je huisarts. Plasklachten worden regelmatig gezien, alsook vermoeidheid en gewichtsverlies. De meeste blaaskankers zijn kwaadaardig. Roken is één van de belangrijkste risicofactoren.

Specifieke vragen?
Wat is blaaskanker?

Blaaskanker wil zeggen dat je een kwaadaardige tumor in je blaas hebt. Kanker is een ziekte waarbij lichaamscellen zich ongecontroleerd delen. Zo ontstaan gezwellen die ook wel tumoren worden genoemd. In minder dan 5 procent van de gevallen is een tumor goedaardig. In de rest van de gevallen gaat het om een kwaadaardige tumor (carcinoom).

Blaastumoren kunnen op alle plaatsen in de blaas voorkomen. In ruim 90 procent van de gevallen gaat de tumor uit van het slijmvlies waarmee de binnenkant van de blaas is bekleed.

Een tumor die niet tijdig behandeld wordt, kan zich ‘uitbreiden’ en zo doorgroeien naar de omringende weefsels en organen (vagina, baarmoeder, prostaat, bekken, buik). Losgeraakte kankercellen kunnen zich via de lymfeklieren en bloedvaten in het lichaam verspreiden. Wanneer de kankercellen zich verspreiden kunnen er uitzaaiingen ontstaan in de longen, lever, lymfeklieren en in de botten, maar ook in andere delen van het lichaam.

De oorzaak van blaaskanker is doorgaans niet duidelijk. Wel zijn er risicofactoren bekend. Hierbij gaat het om schadelijke stoffen, zoals schadelijke stoffen die in sigarettenrook voorkomen of chemische stoffen. Blaaskanker komt in sommige families meer voor, maar een erfelijke vorm van blaaskanker komt echter zelden voor. Mogelijk spelen meer factoren een rol. Hierover bestaat nog veel onduidelijkheid.

Lees meer

Lees minder

Urinepotjes1 Product

Vang de urine op bij voorkeur vers, dat wil zeggen niet eerder dan één uur vóór het inleveren.

  • Laat de eerste portie urine wegvloeien in het toilet.
  • Vang de volgende portie op zonder de straal te onderbreken en zonder de binnenkant van de urinepot (steriel, met schroefdop) met de hand aan te raken.
  • Plas dan de rest uit in het toilet.

Het bekertje goed sluiten om contaminatie en lekkage te vermijden.
Op het etiket dat je op het bekertje plakt vermeld je best je volledige naam en geboortedatum alsook datum en uur.
Het materiaal moet zo snel mogelijk aan je arts bezorgd worden. Als de urine niet direct afgeleverd kan worden, moet je deze in de koelkast (2°C – 8°C) bewaren.

URINESTAAL POTJE STER ANACLIN 125 ML 1 ST (medisch hulpmiddel)
URINESTAAL POTJE STER ANACLIN 125 ML 1 ST (medisch hulpmiddel)
URINESTAAL POTJE STER ANACLIN 125 ML 1 ST (medisch hulpmiddel) 2,96 € Reserveer
Toon meer producten
Toon minder producten
Contactformulier
Voornaam:
     
Achternaam:
     
Email:
     
Jouw vraag / opmerking:
     

Populaire productcategorieën