Allergie

Populaire productcategorieOm in te nemen (allergie)
Allergie

Een allergie is een abnormale en overdreven reactie van ons afweersysteem op een contact met een op zichzelf onschadelijke stof die ons lichaam (meestal) vreemd is. Een dergelijke stof, waar je allergisch op reageert, noemen we een allergeen.

Specifieke vragen?
Wat is een allergie?

We hebben allemaal een verdedigingssysteem of immuunsysteem dat ons in normale omstandigheden beschermt tegen infecties.

Een allergie of allergische reactie is een abnormale en overdreven reactie van ons afweersysteem op een contact met een op zichzelf onschadelijke stof die ons lichaam (meestal) vreemd is. Een dergelijke stof, waar je allergisch op reageert, noemen we een allergeen. Dit kunnen o.a. stuifmeelkorrels (pollen), uitwerpselen van de huisstofmijt, huidschilfers van dieren, voedingsmiddelen, geneesmiddelen, schimmels enz. zijn.

Ons lichaam reageert, door antistoffen tegen die allergenen aan te maken. Hierdoor ontstaan allerlei ziektesymptomen zoals een lopende neus, jeuk, tranende ogen, huiduitslag, enz.

De soorten symptomen en de ernst van de allergische reactie verschillen naargelang de plaats waar de allergie tot uiting komt en zijn afhankelijk van verschillende factoren die eigen zijn aan elk persoon.

De belangrijkste allergenen in de lucht zijn: pollen (els, berk, haagbeuk, notelaar), uitwerpselen van de mijtachtigen en schilfers van huisdieren.
De belangrijkste allergenen in de voeding zijn o.a. koemelk, eieren, tarwe, pindanoten, soja, hazelnoten, sesam, vis, schaaldieren en sulfiet.

Nog enkele belangrijke allergenen zijn o.a. latex (bvb in condooms), geneesmiddelen, insecten gif (bijen, wespen, hommels, horzels), nikkel in juwelen, onderhoudsproducten en cosmeticaproducten. Het aantal mogelijke allergenen is echter buitengewoon groot.

Als je voornamelijk in de lente of zomer klachten hebt zoals neusloop, verstopte neus, niezen en jeukende, rode ogen, spreken we van een seizoensgebonden allergische rhinitis of neusontsteking (ook wel hooikoorts). Boosdoeners zijn dan pollen (stuifmeelkorrels) van bomen (lente), grassen (zomer) en andere planten.

Je kunt ook het hele jaar door last hebben van allergische neusontsteking (niet seizoensgebonden). In dat geval wordt de allergie meestal veroorzaakt door huisstofmijt, deeltjes van dierenhuid (hoofdzakelijk honden en katten), schimmels of paddenstoelen.

Al na een eerste contact kun je overgevoelig zijn geworden (= sensibilisatie) voor een bepaalde allergie-veroorzakende stof (= allergeen). Dit betekent dat een tweede contact al een allergische reactie veroorzaakt. Het kan ook zijn dat de allergie zich pas ontwikkeld nadat je al vaak in contact bent geweest met het allergeen, zoals bij contactallergie. 

Erfelijkheid speelt een rol bij allergie. De kans dat we een allergie ontwikkelen is groter naarmate één van onze ouders allergisch is en is zeer groot als beide ouders dezelfde allergie hebben. Allergieën kunnen al vanaf de eerste levensweken "uitbreken". Het is heel belangrijk om de oorzaak van de allergie te achterhalen om meteen te kunnen ingrijpen en de blootstelling aan de allergenen zoveel mogelijk te vermijden.

Personen die kans lopen op hevige allergische reacties moeten erop letten dat ze steeds een urgentiekit (adrenaline, corticoïden, antihistaminica) bij zich hebben.
Vraag raad aan je arts.

Lees meer

Lees minder

Neussprays allergie6 Producten

Er bestaan neussprays met natriumcromoglycaat voor preventief gebruik. Na een zeven- tot tiental dagen treden deze geneesmiddelen in werking. Er wordt best een drietal weken vóór de verwachte blootstelling aan de allergenen gestart met de behandeling.
Daarnaast zijn er neussprays met cortisone. Het kan 3 tot 4 dagen duren vooraleer je een verlichting voelt.
Het is belangrijk dat deze middelen continu gebruikt worden, want anders kunnen de symptomen van de allergie weer opduiken.
Om ervoor te zorgen dat de oplossing van de neussprays met het gehele neusslijmvlies in contact komt, wordt de neus best op voorhand gespoeld met fysiologisch serum of vrijgemaakt met een ontzwellende neusspray (indien de neus verstopt is).

ALLEGRA NASAL 55MCG/DOSIS NEUSSPRAY 120 VERSTUIV. (geneesmiddel)
ALLEGRA NASAL 55MCG/DOSIS NEUSSPRAY 120 VERSTUIV. (geneesmiddel)
ALLEGRA NASAL 55MCG/DOSIS NEUSSPRAY 120 VERSTUIV. (geneesmiddel) 11,96 € Reserveer
ALLERGODIL 0,1% 10 ML NEUSSPRAY (geneesmiddel)
ALLERGODIL 0,1% 10 ML NEUSSPRAY (geneesmiddel)
ALLERGODIL 0,1% 10 ML NEUSSPRAY (geneesmiddel) 12,20 € Reserveer
LIVOSTIN 10 ML NEUSSPRAY (geneesmiddel)
LIVOSTIN 10 ML NEUSSPRAY (geneesmiddel)
LIVOSTIN 10 ML NEUSSPRAY (geneesmiddel) 12,44 € Reserveer
MOMEPAX 50MCG NEUSSPRAY 1X140 DOSISSEN       (geneesmiddel)
MOMEPAX 50MCG NEUSSPRAY 1X140 DOSISSEN (geneesmiddel)
MOMEPAX 50MCG NEUSSPRAY 1X140 DOSISSEN (geneesmiddel) 8,27 € Reserveer
OTRIVINE ANTI ALLERGIE SPRAY 120 DOSES       (geneesmiddel)
OTRIVINE ANTI ALLERGIE SPRAY 120 DOSES (geneesmiddel)
OTRIVINE ANTI ALLERGIE SPRAY 120 DOSES (geneesmiddel) 9,26 € Reserveer
OTRIVINE ANTI ALLERGIE SPRAY 60 DOSES       (geneesmiddel)
OTRIVINE ANTI ALLERGIE SPRAY 60 DOSES (geneesmiddel)
OTRIVINE ANTI ALLERGIE SPRAY 60 DOSES (geneesmiddel) 5,69 € Reserveer
Toon meer producten
Toon minder producten
Contactformulier
Voornaam:
     
Achternaam:
     
Email:
     
Jouw vraag / opmerking:
     

Populaire productcategorieën