Multiple Sclerose

Multiple Sclerose

Bij MS ontstaan er op bepaalde plaatsen in het centrale zenuwstelsel ontstekingsreacties die de zenuwbanen aantasten. In een later stadium ontstaan gevoelsstoornissen en verlammingen. Het is een chronische ziekte met een enorme impact op het dagelijkse leven en psyche.

Specifieke vragen?
Wat is multiple sclerose?

Multiple Sclerose (MS) is een aandoening van het centrale zenuwstelsel (hersenen en het ruggenmerg ).  In het centrale zenuwstelsel komen boodschappen binnen die vervolgens verwerkt en weer uitgezonden worden. Bij MS ontstaan er op bepaalde plaatsen in het centrale zenuwstelsel ontstekingsreacties die de zenuwbanen aantasten. In een later stadium ontstaan er harde plekken waardoor het centrale zenuwstelsel niet meer goed werkt en er allerlei klachten ontstaan zoals verlammingen en stoornissen van het gevoel.

De ontstekingen kunnen op verschillende plaatsen in het CZ ontstaan, zodat de symptomen bij MS sterk verschillend zijn. Enkele typische klachten zijn:

 • vermoeidheid;
 • verminderd zicht of gezichtsverlies aan één oog;
 • gevoelsstoornissen (tintelingen, verminderde gevoeligheid);
 • verlies van kracht in één of meerdere ledematen;
 • problemen met geheugen en concentratie;
 • evenwichtsstoornissen, coördinatiestoornissen;
 • urine of stoelgang moeilijk kunnen ophouden;
 • seksuele problemen.

De eerste symptomen van MS verschijnen meestal tussen de leeftijd van vijfentwintig en vijfenveertig jaar. Vrouwen worden vaker getroffen dan mannen.

De aandoening verloopt bij iedere patiënt anders. Afhankelijk van het verloop van de aandoening, wordt er een onderscheid gemaakt tussen verschillende vormen van MS. Bij de meeste patiënten (ongeveer 80 tot 90 procent) verloopt de ziekte in twee fasen. In de eerste fase wisselen goede en slechte periodes elkaar af en herstellen klachten gedeeltelijk of volledig (relapse-remitting MS). In de tweede fase herstellen de klachten niet meer, en worden ze geleidelijk aan erger (secundair progressieve MS).

Bij ongeveer 10 tot 20 procent van de patiënten begint MS meteen in de tweede fase en is er dus vanaf het begin geleidelijke achteruitgang. Hierbij wordt er nog een onderscheid gemaakt tussen de primair progressieve MS en progressief verslechterende MS. Bij de primaire vorm zijn er nu en dan nog perioden van stabiliteit en tijdelijke verbetering. Bij de progressieve vorm is er een geleidelijke achteruitgang met duidelijke terugvallen.

MS is een ongeneeslijke ziekte. De medicatie die momenteel beschikbaar is, kan gericht zijn op:

 • de behandeling van een aanval;
 • het voorkomen van een aanval;
 • het verminderen van klachten.

De symptomen kunnen ook afgeremd worden door een aantal leefregels. In een revalidatiecentrum kan er met een team van ondermeer artsen, kinesisten, ergotherapeuten en logopedisten gewerkt worden aan herstel of verbetering van de mogelijkheden.

Lees meer

Lees minder

Er zijn momenteel geen beschikbare producten gevonden voor deze categorie!
Contactformulier
Voornaam:
     
Achternaam:
     
Email:
     
Jouw vraag / opmerking: