Leverkanker

Leverkanker

Leverkanker ontstaat in de meeste gevallen na levercirrose. Dit is een chronische ontsteking van de lever waarbij veel littekenweefsel ontstaat. De voornaamste oorzaken van cirrose zijn alcoholmisbruik, chronische virale hepatitis en, in mindere mate, de erfelijke aandoening hemochromatose.

Specifieke vragen?
Wat is leverkanker?

De lever is een orgaan rechtsboven in de buikholte, onder het middenrif en boven de maag. Als men de hand op de onderste ribben aan de rechtse zijde van de ribbenkast legt, dan ligt de hand over de lever. Hij wordt ook wel het ontgiftingsorgaan genoemd, vanwege zijn rol in de afbraak en afvoer van afvalstoffen. Hij filtert het bloed en reinigt zo het lichaam van afbraakproducten die ontstaan zijn bij processen elders in het lichaam en van ingenomen stoffen, zoals nicotine, alcohol, medicijnen enz. Verder maakt de lever eiwitten aan en staat hij in voor de productie en opslag van suikers en vetten.

Leverkanker is de 16e meest voorkomende kanker in België, van de 980 mensen die gediagnosticeerd werden waren er 717 mannen ten opzichte van een opvallende minderheid van 263 vrouwen.

Zoals bij alle kanker maakt men onderscheid in een primaire en secundaire vorm. Kanker die in de lever zelf ontstaat, wordt ook wel primaire kanker van de lever of leverkanker genoemd. De meest voorkomende soort daarvan is het hepatocellulair carcinoom (HCC). Deze vorm ontstaat in de hepatocyten, het voornaamste type van levercellen. Andere soorten, zoals een cholangiocarcinoom, onstaan in de cellen van de galweg en zijn veel minder vaak voorkomend.

Secundaire leverkanker houdt in dat kankercellen zijn uitgezaaid naar de lever. Kankercellen van een tumor, die waar dan ook in het lichaam is ontstaan, kunnen losraken zich verspreiden door het lichaam via bloed of lymfevocht. Aangezien er veel bloed door de lever gaat om te zuiveren, komt het frequent voor dat kanker zich uitzaait naar de lever. De tumoren die dan onstaan noemt men metastasen.

Aanvankelijk start het hele proces meestal met levercirrose. Het begin van cirrose is een chronische ontsteking van de lever. In het stadium van cirrose bevat de lever nog maar weinig of geen normaal leverweefsel, er is wel veel littekenweefsel. Cirrose onstaat door een overmatig alcoholgebruik, chronische virale hepatitis (chronische hepatitis B of C), de erfelijke aandoening hemochromatose (een teveel aan ijzer in het lichaam). In uitzonderlijke gevallen ontstaat leverkanker door het eten van voedingsmiddelen die besmet zijn door aflatoxines van bepaalde schimmels. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat tabak het risico op maag- en leverkanker vergroot. In België, en de meeste andere Westerse landen, zijn de belangrijkste oorzaken van leverkanker een overmatig alcoholgebruik en Hepatitis B en C.

De klinische tekenen zijn heel uiteenlopend, meestal laattijdig en niet specifiek voor kanker. Het kan gaan om

  • Buikpijn;
  • Een abnormale vermoeidheid;
  • Een gele huidskleur;
  • Vloeistof in de buik (ascites of buikwaterzucht);
  • Misselijkheid en braken;
  • Een onverklaarbaar gewichtsverlies;
  • Gebrek aan eetlust.

Lees meer

Lees minder

Stoppen met roken

Stoppen met roken is essentieel bij hart-en vaatziekten. Maar ook heel wat andere ziektes zoals ziekte van Crohn, alzheimer, cataract, reumathoide artritis, psoriasis en nog vele andere komen vaker voor bij rokers.
De lichamelijke ontwenningsverschijnselen van het stoppen met roken kan je onderdrukken met nicotinevervangende geneesmiddelen. Deze geven nicotine (dit is de stof die verantwoordelijk is voor de verslaving) vrij aan het lichaam. De nicotine werkt in op de nicotine-receptoren (een soort van ontvangertjes) in ons lichaam zoals sigaretten ook doen. Op deze manier verminderen deze middelen de ontwenningsverschijnselen. Ze worden meestal in een stappenplan toegepast. Zo vermindert de toegediende nicotine stap voor stap. Hierdoor daalt het aantal nicotine-receptoren geleidelijk en heb je steeds minder behoefte aan nicotine en een sigaret.
De nicotine-bevattende geneesmiddelen zijn verkrijgbaar in verschillende vormen. Laat je adviseren door je apotheker!

Toon meer producten
Toon minder producten
Contactformulier
Voornaam:
     
Achternaam:
     
Email:
     
Jouw vraag / opmerking:
     

Populaire productcategorieën